Monday, 10 March 2008

A w e k , G a d i s , P e r e m p u a n & W a n i t a [ 1 ]

Saat aku duduk dekat Federation Square, Melbourne sorang-sorang dengan menyandang beg coklat yang semakin lusuh dengan sebuah beg kamera tertera logo Nikon tetapi berisikan kamera Pentax di dalamnya, aku menerawang jauh melihat suasana sekitar.


"Moomba Festival"


Aku pun tidak tahu sebenarnya maksud ayat di atas ini saat aku duduk atas batu pavement Federation Square yang bertingkat-tingkat. Aku cuma patuh apabila disuruh menunggu oleh Suboh untuk pertunjukkan bunga api. Cuma 10 minit tapi mungkin boleh mengisi ruang kad memori kamera aku.

Suara orang ramai cukup riuh menghidupkan suasana yang sudah semakin berat senjanya; lampu-lampu jalan dan lampu-lampu bangunan pun sudah mula dihidupkan. Bola mata hitam aku sibuk melihat orang ramai lalu-lalang.


"Australian, Asian atau Aboriginate?"


Kau tanya lah yang mana, semua ada aku rasa. Tapi apa yang menarik perhatian mata aku pastilah jantina berlawanan. Yang kamu semua bilang perempuan. Dan aku juga cukup kenal dengan nama-nama Awek , Gadis, Perempuan ataupun Wanita.


"Ini namanya mengusha la tu macha...."


Ya, tepat sekali. Tetapi aku lebih suka mendengar panggilan scientific-nya;


"Observasi homosapien jantina berlawanan.Dan dalam konteks aku sekarang pastilah tertumpu pada jantina perempuan."


"Oh ya,aku tahu dan maafkan aku."


Aku masih seorang lelaki dan mungkin naluri kelelakian aku meninggi di waktu senja remang yang memaksa aku berbuat begini.


"Atau mungkin sekadar nafsu dan bisikan encik syaitan je dalam hati kau. Siapa suruh kau duduk kat Federation Square maghrib-maghrib tue."


Em...yang itu pun betul jugak. Tapi aku tunggu orang sampai. Tapi mengusha itu mungkin memang tabiat aku. Atau ..............


"Whateverlah ya?"


Tapi memang cukup ramai gadis yang mata aku kategorikan sebagai cantik atau mungkin ada beberapa orang gadis atau wanita yang lalu-lalang di Federation Square itu yang mencapai tahap "gadis super-cun". Memang cukup ramai sebenarnya perempuan yang cantik-cantik sekarang sampai naik juling mata-mata lelaki melihatnya.


"Alah, lelaki sekarang ni semua memilih rupa je, yang cantik, body lentik suka la diorang tue."

"Dasar lelaki."

Oho... aku cukup familiar dengan statement macam ni kat Malaysia. Maklumla, dunia globalisasi ini memaksa lelaki untuk memilih paras rupa. Bukan salah kami, tapi salah dunia globalisasi. Terlampau banyak sogokan si rupawan di kaca TV. Ramai lelaki diajar sebegitu. Lelaki anggap, itu benchmark kecantikan seorang wanita.

Wanita pula semakin memuncak populasinya dan menenggelamkan populasi lelaki sedikit demi sedikit. Aku terfikir senario di institut pengajian tinggi awam di Malaysia tempat aku belajar dahulu.

Kalau ada 10,000 orang pelajar, 7,000 perempuan dan 3,000 je lelaki.

Cuba bayangkan dalam 7,000 orang pelajar perempuan, tak mungkin ada 1 atau 2 orang saja yang cantik. Pasti ramai. Patutlah aku rasa macam ada perlambakan gadis-gadis cantik di mana-mana bandar aku pergi.

Sampai satu tahap, korang akan jemu usha perempuan, sebab terlampau ramai yang cantik-cantik, terlampau ramai yang comel-comel, terlampau ramai yang manis-manis dan terlampau ramai yang ayu-ayu. Sampai aku terfikir apa faedahnya usha perempuan ni...


Satu

Aku tahu sama sekali aku takkan mampu membuat si gadis-gadis cantik ini menoleh balik mengusha aku. Aku jemu jadi bahan ujikaji syok sendiri aku.

Dua

Aku tahu sama sekali rupa yang aku miliki bukan rupa idaman wanita-wanita masa kini. Mungkin wanita zaman 60'an akan memandang aku jika aku menyimpan misai nipis ala-ala P.Ramlee.

Tiga

Terlampau ramai yang cantik-cantik sampai aku kurang jelas apa maksud kecantikan yang sebenarnya. Mampu membuat aku rasa keliru dengan definisi kecantikan. Ini bahaya...

Empat

Aku sedar akan adanya dosa zina mata, sepatutnya aku letakkan reason ni sebagai sebab utama. Aiseh....

*berpeluh besar di belakang kepala sejenak*

Jadi apa yang lelaki letakkan kriteria pada kecantikkan seorang wanita?

Apa yang menyebabkan lelaki mengatakan wanita itu cantik?

Bukan semua ciptaan Tuhan tu cantik ke?

18 comments:

Anonymous said...

beauty lies in the eyes of beholder..cantik itukn subjektif..hehe.

katunX said...

oh, cerita itu belum habis....sila nantikan kedatangan episod kedua..

one_zeal photography said...

naseb baik sedar..huahua

NeEM™ Kildong said...

One very good entry.

Can't wait for the sequel!

afif said...

boobies.... i lurve....

wakakakakaaa..... mencemarkan post ko katun wahahahaa.....

xxeemm said...

same ah kepep.
i love boobies too.

wahahaha!

nazida said...

mengusha pompuan cantik akan meletihkan mate..ke tak letih2 mate tuh?..ramai sgt le yg cantik drpd yg cantik natural sampai le ke yg cantik tak natural...letih tgk...last2 yg tak cantik plak yg jadik cantik..sebab overshadow lambakan org cantik...penat le plak cakap pasal cantik ni

katunX said...

one_zeal : kesedaran dalam tidak sedar, anda paham maksud saya?

neem : ada dalam otak, tapi kena peram dulu sampai masak

kepep : sapa tak suka?ahaha...

xeem : saya pun suka...ahaha

nazida : nanti tambah lagi pasal cantik...

Pakcik Luar Otak said...

Katun, u rawk!

Xeem, jom futsal.

katunX said...

jom kita tengok konsert rawk...

kamu ajak dia futsal kenapa?

pemujarahsia said...

oo..rupe2 nye ade episod kedua..cant wait

katunX said...

kena mengeram baru menetas episod 2...

nazida said...

o..pasal pompuan cantik ye..alkisah..dulu kat skool time nak register masuk skolah (form 4) ..ada la sowang minah ni my friend kata lawa..so i tak pueh ati..lawa sgt ke?..tapi ala2 lawa laa jugak..tinggi..slim & slender..putih...tapi disebabkan tak pueh ati..kitorang usha le hari2..nak pastikan btol2..lawa ke tak sebenarnyer dier ni...budget gigi tak lawa...lawa laa pulak..sebaris je..haha..putih bersih je...budget kulit tak lawa...tgk2 kulit putih merah...last2 kitorang give up...mmg lawa btol laa minah ni..very pretty...jeles le plak..dah le pakai tudung labuh...tau2 classmate...last2 jadik best friend...yg tak best pasal org cantik ni...teruk kene kutuk ..so kalau kawan dgn org cantik ni mmg berjangkit masalah ...biasanyer org yg cantik pakai buruk busuk cemana2 pon..cantik jugak..kalau yg tak cantik...pakai busuk2 buruk..masyaAllah...tapi people would say...yg cantik tuh..."helleh takderk le cantik mana, biasa je"...yg tak cantik lak "cantik jugak dia tu, sweet"...hahah..to be continued..*wink* p/s:panjang tak?haha

afif said...

i luv boobies (again)

nasi lemak bungkus, letak ayam, nasi lebih...

Pakcik Luar Otak said...

Terpaksa setuju sama afif.

Realiti beb. Realiti.

Ajak Xeem futsal kerana, hanya jauhari mengenal manikam a/l karupiah pillay.

katunX said...

kepep : aku rindu nasi lemak mali...

kawar : nasib baik jauhari tak mengenali aku..

cik purple said...

kecantikn tu terletak pada akhlak (kate sorg lelaki yg aku kenali)...ah..tp biasenye mmg manusia menilai cntk tu luaran...lu pk la sndri kate nabil

katunX said...

cik purple : er, memang sepatutnya begitu...

tapi bukan semua benda seperti yang kita duga..