Monday, 24 December 2007

L a d a n g , D u n i a M u s i m P a n a s k u . . .

Nak dekat hampir 2 bulan aku menyepikan diri daripada dunia informasi tanpa batasan ni. Memang bersyukur dapat menggunakan balik kemudahan yang orang panggil internet ni. Kembali ke dunia ketamadunan. Hampir buntu otak dan akal aku asyik duk memikirkan bermacam-macam benda kat ladang sebab yang ada hanyalah pokok-pokok epal dan pear ; kecil dan besar serta pelbagai jenis sebagai teman bicara.

"Teman bicara? Lagi lama ko duduk boleh jadi gila katun," kata Kamil teman serumah di Geelong dan teman seperladangan yang kini menghitung detik untuk dihantar pulang ke Malaysia kerana menjadi pendatang tanpa izin.


"........................"


"Yela, yela. Aku gurau je. Tahula balik Malaysia wei...ceh." Aku saja je gurau. Diorang ni bajet aku jeles la dapat balik Malaysia.


Tak jeles pun.


Siapa kata aku jeles. Kalau tak balik Malaysia pun takpe. At least boleh aku manfaatkan masa cuti musim panas dengan mencari duit. Siapa kata tak boleh nak dapat duit banyak menjadi peladang. Lihat saja encik Jeftomson, Shannon Dell atau Wyatt Earp. Hanya Jeftomson saja yang aku kenal, lagi dua hanya rekaan aku semata-mata. Sebab ladang aku keje bawah company Jeftomson. Aku pun tak tahu berapa banyak dia dapat jadi tauke ladang, tapi kalau naik Mercedes Benz untuk jadi kereta masuk ladang je, jadi korang boleh bayang tak kekayaan duniawi encik Jeftomson ni. Ladang-ladang dia sahaja sudah mampu menjadi tapak pembukaan satu lagi bandaraya Kuala Lumpur. Dereten pokok-pokok epal dia sahaja kalau disusun untuk dibuat jambatan boleh bisa menyambungkan dari Victoria ke Universitas Padjajaran, Indonesia.


" ............................"



Ok, ok. Aku rasa aku ter over-exegerrate ni. Tapi memang besar, benar aku tak bohong.


Aku cukup suka masa awal-awal keje, excited tak ingat. Maklumla, bila otak fikir duit, semangat la sket. Tapi, first week keje je dah tak boleh blah. Seminggu kerja bawah terik matahari yang bersinaran UV tinggi kerana lapisan ozon yang semakin menipis, suhu sekitar 37-39 darjah celsius setiap hari. Habis berbelang aku punya wrist kesan sinaran matahari.

Tapi, lama-lama keje, dah tak rasa apa-apa. Tidur takde katil pun sudah orang Melayu kata dalam peribahasa "Alah bisa tegal biasa". Serangga-serangga atau labah-labah besar pun dah menjadi tubuh kami pekerja ladang taman permainan pada waktu malam.

Maklumla bila setiap kali keluar bandar Shepparton, dan jari-jemari mulus ku menekan butang-butang tertera nombor di mesin auto-teller atau nama glamer ATM, dan melihat angka-angka yang sentiasa meningkat saban minggu menyuntik semangat kembali umpama tegukan-tegukan Livita atau Redbull tatkala letih.

"Alhamdulillah, xdela sengkek." Senyum aku, sambil tergelak kecil.

Tapi satu benda yang betul-betul merudum mood keje kat ladang adalah ketiadaan mesin pemain lagu-lagu berformat mp3. Oh, sungguh mengecewakan. Semua orang sebelum mula bekerja akan mula menyumbat phone telinga yang disambung di mesin mp3 pelbagai jenis, ada saya pod, SONY malah brand dari China yang aku pun confirm tak pernah dengar. Sibuk semua orang dengan gadget-gadget mereka di dalam van yang bergoyang-goyang yang membawa buruh-buruh dari tempat tinggal ke ladang kerjaan.

Tapi....


"Ko kan ada Sony Ericsson Walkman Phone w800i?" bisik suara kecil dalam otak aku.

Eh, suara siapa ni?


Tapi rupa-rupanya earphone aku tinggal kat Malaysia. Yea, yea, nasib baik aku tidak melalaikan diri aku dengan lagu, "Ahahaha...." Gelak aku.


"Kata je la ko tension takde mp3 player." balas bebudak ni.

Cis, terkena aku. Saja je aku sedapkan hati aku. Last-last aku nyanyi la sorang-sorang kat pokok epal tue, mana la tahu makin banyak buah ke jadinya. Satu benda yang menghantui aku sebenarnya adalah otak aku. Aku kalau diam buat keje yang tak banyak menggunakan sel-sel otak aku, mesti otak aku akan berfikir banyak benda lain.

Daripada isu politik Malaysia, isu agama dan pelbagai lagi jenis benda sampai kadang-kadang aku rasa macam boleh jadi bengong sekejap. Banyak jugak benda-benda aku fikir nak dimasukkan dalam blog ni cuma dekat ladang tue je takde internet. Kalau tidak dah boleh jadi crapbook dah blog aku ni.

Maklumla, bukan senang nak mencari rezeki ni, takkan nak mudah je kan. Jadi aku pun bersyukur sekarang dengan keje yang aku ada ni. Cukupla aku nak kumpul duit sikit-sikit, save untuk simpanan hari tua ke.

"Konfiden je ko boleh sempat tua," bisik hati aku.

Yela, yela, aku tahu. Cakap je la...ceh. Kan semua yang bernyawa pasti akan mati. Ye, aku ingat....

Insya-Allah selalu...

Tuesday, 30 October 2007

D a r i S a h a b a t u n t u k S a h a b a t . . .

Entah semalam atau kelmarin aku ada terbaca cerpen pendek dalam blog Suboh , housemate aku kat Australia ni merangkap bekas budak bilik aku zaman era universiti sekitar tahun 2006 dulu. Cerpen ringkas pasal kawan, sahabat, teman, friends atau pang yau bak kata Chinese kat Petaling Street saat diorang offer cd atau dvd yang dah tentu atau tak mungkin langsung keluar wayang Malaysia.

Cerpen ni memang kena betul batang hidung aku, sampailah aku tahu dari Suboh yang member aku dari Malaysia yang forwardkan. Dia kata khas untuk aku...

"Dia suruh aku forward bagi ko baca." Suboh cakap.

"Memang patutla aku rasa macam terkena kat batang hidung aku je...ceh"

Saat aku baca tu, aku betul-betul flashback zaman aku lepasan graduan sekejap dulu, zaman aku berkerjaya. Saat-saat aku menjadi seorang in-house interior designer. Memang time tu aku macam kembali ke zaman persekolahan. Sedikit bosan sebab jadualnya...

Sedikit suka sebab kebebasannya...

Memang zaman persekolahan yang seronok, bangun seawal 6.00 pagi, keluar rumah seawal 7.15 pagi semata-mata untuk sampai tepat ke office. Office yang memang empat segi, penuh dengan staff-staff yang dimuatkan dalam cubicle-cubicle kelabu dan maroon. Tapi tempat ni la aku mencari rezeki, nak beri makan kereta kelisa cute aku dengan beri makan nafsu aku.

Bukan beri makan nafsu maksud aku cari perkhidmatan yang korang fikirkan tue...."you pervert"

Beli barang-barang yang aku nak, makan-minum aku semua...

"Kan nafsu tue? Bukan ke"

Puaskan nafsu aku melepak dengan member-member aku lepas office hour dekat kedai mamak seksyen 14 PJ, ataupun kat German seksyen 17 PJ. Bual pasal perempuan, gadis, wanita atau awek. Bual pasal isu semasa, bual pasal hal-hal seharian sambil cuci mata, kot-kotla ada hot chick lalu-lalang.

Hari tu macam biasa aku kat office, banyak keje nak kena siapkan. Naik muntah aku tengok drawing yang daripada pagi aku buat tak sudah sampai jam dah nak jerit suruh semua staff balik sebab dah nak pukul 5.30 petang.

"Ajak bebudak ni lepak la petang ni."

Terus aku capai gagang phone kat meja aku. Dail nombor biasa aku tekan, dengar suara biasa aku dengar.

"Beb, jom lepak petang ni. Mamak kat fourteen"

"
Aku ada keje nak kena siapkan la, aku stayback kat office lambat sket kot." mendatar je suara member aku.

"Lewat sket ar, aku pun nak kena stayback siapkan drawing ni. Esok bebudak sales nak collect."

"Okla, jumpa kul 8.30 la macam tue beb kat fourteen. Boleh dinner sekali." Keputusan termeterai.

"Chow." aku letak dan stay kat office. Siapkan apa yang patut. Nasib baik ada surau dalam office ni. Takdela nak kena keluar jalan-jalan ke nak solat.

Pukul 8.00 je, aku dah start kemas-kemas dengan shutdown komputer aku. Dah nak gerak pegi fourteen. Aku hantar "khidmat pesanan ringkas" kat member aku,

"Aku gerak dulu, jumpe kat sana."

Setakat driving dari office aku pergi fourteen ambik masa 10 minit je. Maybe sebab kelisa cute aku yang laju kot?

Tak pun, aku macam ala-ala komik Initial D. Ataupun cerita Fast & Furious. Cuma bezanya, kereta je yang cute.

Aku melilau cari parking. Pusing nak dekat 2 kali baru dapat parking betul-betul depan kedai mamak tu. Memang susah sebenarnya nak cari parking kat area seksyen 14 PJ ni. Maklumlah dengan kepadatan kedai-kedai dan juga "Gedung Digital" yang memang menjadi tempat aku meluahkan nafsu berahi aku terhadap "perkakasan keras" komputer.

"Mana tak sampai lagi ni," aku usha sket jam mahal Fossil aku yang besar nak menentukan masa. Jarum dah menunjukkan baru 8.15 p.m.

"Ceh, aku yang tersampai awal rupanya," sambil jalan slow ke kedai mamak. Aku order air teh o ais dulu lepas dapat tempat duduk sebab tekak aku yang kehausan penat jadi Initial D kejap tadi. Pas dapat air aku, dalam 10 minit lepas tue baru nampak kelibat member aku, dengan motor Honda Ex-5 dia.

"Sorila beb, ko dah lama tunggu ke?"

"Takdela, kejap je, baru tumbuh sikit je janggut aku.". Aku tersengih. Dia gelak je.

"Orderla katun, aku belanja sebab aku lambat sampai." Belanja? Betul ke dia ni?

"Aku makan sama dengan ko la, aku dah order air pun tadi." Dia order 2 mee goreng mamak kat sorang macha ni. Macha ni memang terer, semenjak aku datang sini memang dia jarang tulis order dia. Semua dia hafal, macam ala-ala hafiz jugak la dia ni.

Tiba-tiba, ada seorang amoi aka hot chick keluar dari kedai petshop sebelah kedai mamak ni. Lalu betul-betul belakang member aku ni. Mata aku dan naluri kelelakian aku pun memainkan peranan la.

"Beb, cuba ko tengok amoi belakang tue. Masyuk gila la "goodie bag" dia".

Member aku sengih je, tak pandang belakang pun. Buat aku jadi pelik. Sebab biasa bila lepak ramai-ramai, semua kepala boleh jadi pontianak harum sundal malang gak la, pusing 360 darjah bila ada hot chick macam ni lalu.

"Katun, aku kenal ko dari matrik lagi. Dulu ko memang baik betul. Takde langsung usha-usha awek macam ni." Aku senyap, sengih aku slow-slow hilang dari muka. Kepala aku tengah ligat berfikir, "Apa dah buang tabiat ke dia ni?"

"Dulu ko banyak ajak kitorang satu bilik solat jemaah, kejut subuh pagi-pagi. Takde usha perempuan macam ni." Dia berhenti kejap, sedut air teh ais dia seteguk dua.

"Personally, aku sendiri rasa banyak belajar dari ko. Tapi lama-lama ko jadi macam ni plak. Macam dah takde sape nak tegur-tegur kitorang kalau salah ke apa. Biasa ko la banyak membebel kat matrik dulu."

Aku diam, semacam terkedu. Sengih aku sekarang dah jadi serius. Apa yang dia kata tu betul-betul terasa macam kena electrostatic dari casing komputer Cooler Master Centurion 5 aku time aku pakai power supply cap "aku comel" dulu.

"Mana adala, aku sama je," aku try bantah, tapi slow je keluar suara aku. Sebab secara tak langsung aku mengiyakan benda tue. Selama evolution aku daripada matrik sampai aku grad, memang tak pernah aku dengar member-member aku lain tegur aku seserius macam ni. Ada yang pernah tegur tapi bukan seserius ni. Memang dia tegur serius, seserius komik Sanctuary ataupun Tomie karya Junji Ito. Malah lebih lagi aku rasa.

"Aku bukan tegur sebab ape, aku tak nak ko jadi terbiasa sangat dengan keadaan sekarang. Takde rasa langsung nak berubah balik ke apa."

"Aku pun harapkan orang macam ko la nak tegur-tegur aku ke apa, cerita-cerita pasal ilmu agama ke apa."

"Aku tegur ko pun sebab aku anggap ko sahabat aku, bukan kawan je."

Bertalu-talu aku kena, macam kena tembakan machine-gun vulcan dalam komik Pendekar Sakti. Aku jadi segan, malu, terharu dan macam-macam perasaan bercampur-baur. Aku tanya dia,

"Apa maksud ko sahabat bukan kawan je? Bukan sama ke?"

Aku diam tunggu jawapan, sambil layan mee goreng mamak ni. "Takdela sedap sangat pun sebenarnya."

"Bagi aku kawan tu ramai, tapi sahabat tu orang yang boleh tegur kita, bila buat salah, buat lain sikit daripada agama."

"Sebab aku anggap ko sahabat aku, tu yang aku tegur macam ni. At least ko boleh maintain macam dulu. Saling ingat-memperingati macam kat matrik dulu, macam ko pernah cakap kat aku."

"Berilah peringatan sesungguhnya peringatan itu berguna untuk orang mukmin."**

Aku tak ingat surah ape, tapi aku ingat betul mafhum ayat ni. Ayat yang selalu aku bawak dari sekolah lama aku dulu. Ayat yang selalu keluar daripada mulut muzakkir saat diorang nak menyampaikan tazkirah.

Malam tu memang jadi lepak aku yang paling tak ceria aku rasa.

Tapi bagi aku, itu antara lepak yang paling bermakna. Sebab bagi aku, itu permulaan baru untuk aku berubah. Mungkin perlahan-lahan, tetapi ada daripada tinggal di takuk lama.

Bukan di kepala takuk ye...................

"Pervert betul bebudak sekarang ni."


Terima kasih beb!

Korang semua memang sahabat aku dunia akhirat, insyaAllah...


**Sila rujuk surah Ad-Zariyyat, ayat 55.

Thursday, 25 October 2007

K i s a h N a m a . . .

"Asal Kejadian"

Aku sejak datang Australia ni, dah banyak kali jugak orang asyik tanya," apsal nama ko katun eh?", "apsal diorang panggil ko katun ek?" atau "ko katun ke anwar?". Mungkin tak ramai yang tahu kenapa, mungkin jugak tak ramai yang nak ambil tahu. Aku pun sekadar orang yang biasa, tapi bila ada orang tanya kenapa, buat aku sedar, ada jugak yang concern. Atau sebenarnya aku sahaja yang berfikiran begitu, tak mungkin diorang semua bertanya sebab concern...aku tahu, ni mesti sebab pelik, jarang nak dengar nama gelaran katun kot?...atau pun sebab sekadar ingin tahu...

Tapi aku tak kisah, bagi aku, memang saat paling manis bila dapat flashback balik dari mana datang panggilan tu. Mesti korang rasa dari zaman aku sekolah rendah kan ?.....Takdela, aku masih dipanggil Anwarul atau Hakim zaman muda-muda dulu walaupun sekarang aku masih muda lagi..."ahaha", aku tergelak sorang-sorang...gila betul...

Dengan tengkuk aku yang masih sakit dek kerana asyik menghadap monitor nak menyiapkan assignment....yang aku pun nak muntah buat assignment nie...lesu rasa badan, rasa nak tidur je...tapi aku tetap menaip lagi...

Kisahnya sekitar zaman aku budak sekolah asrama kat Klang dulu, waktu aku dalam form 5, aku duduk kelas tercorot sekali. Kelas akhir dalam aliran Sains. Aku tahu......

Ini semua hasil berkat ketekunan aku tidur dalam setiap kelas waktu form 4 dulu kecuali kelas Sejarah. Tak pernah aku miss jadual waktu tidur dalam kelas dulu....Aku pun tak tahu kenapa...
Macam automatik otak aku kurang oksigen....aku menguap....aku terlelap...
Aku bangun bila dah abih kelas ataupun sebab terasa tepukan berkat dan berat cikgu-cikgu aku kat atas meja atau badan terutamanya oleh Ustazah Al-Quran & Sunnah....berdentum sekejap kelas....nyaris menghantar roh aku pulang ke asalnya....

Jadi, masa form 5, aku duduk la tercongok kat dalam kelas hujung tu, cuba merangkak-rangkak memahami semua subjek yang aku dah terlepas setahun lalu. Add Math, cikgu perempuan, muda, umur 20-an dan mempunyai potongan badan gitar...lebih-lebih lagi kalau memakai baju kebaya. Hampir semua budak lelaki terjaga mendengar kelembutan suaranya....pelik..
Kalau tidak semua bergelimpangan kepala-kepala di atas meja kelas lagak seperti tumpas di medan perang. Kalau dulu masa form 4 cikgu Add Math adalah cikgu lelaki...fuuhhhh...
Aku siap baring tekup muka atas meja walaupun aku duduk depan sekali betul-betul depan meja cikgu....nasib baik tak berdengkur je. Sekarang bila sudah bergurukan cikgu perempuan muda dan single, rasa berkobar-kobar nak belajar. Biasalah budak-budak lelaki sekolah dulu...

Sehinggalah suatu hari, saat kelas Cikgu Nik Rukis(lupa nak bagitau nama cikgunya), macam biasa dia masuk ke kelas dengan senyuman mesra seorang pendidik sambil membimbit buku teks tebal Matematik Tambahan. Semua pelajar bangun memberi tanda hormat...

"Duduk semua," balas Cikgu Nik Rukis lembut. "Apa khabar semua? Cikgu harap semua dah makan sarapan pagi tadi," tambah dia sambil tersenyum. Siapa yang melihat pasti "berbunga-bunga cinta,"kata Misha Omar.

"Baiklah semua, cikgu nak semua buka buku teks muka surat 131 tajuk Kebarangkalian," Cikgu Nik Rukis memulakan sesi pengajarannya. Tiba-tiba, cikgu Nik Rukis berhenti bercakap. Tangannya yang sedang menyelak buku teks dan pen marker hitam terhenti seketika.
Beliau memalingkan mukanya tepat ke arah aku. Aku yang sedang menyelak lembaran buku teks terkaku seketika. Aku tahu hati aku berdegup kencang...

"Oh, adakah ini dikatakan cinta pandang pertama,"....bisik hatiku...

Tak mungkin......

Padahal hakikatnya aku tengah cuak, cemas...

Otak aku sedang ligat memikirkan apakah kesilapan yang telah aku buat lagi dalam kelas kali ini. Aku menundukkan pandanganku sedikit, cuba lari daripada bertentang mata dengan beliau. Adat orang buat salah, mesti la rasa takut kalau kena tenung...

Sambil tersenyum dia perlahan-lahan bersuara, " Anwarul, saya rasa lama-lama saya tengok muka awak ni kelakar sangat."

"Nampak macam cerita kartun." sambungnya. Aku yang tengah cuak terpinga-pinga...aku ingatkan dia nak cakap aku macho ke apa, alih-alih "kartun" yang keluar. Kemudian dia tertawa kecil, nasib baikla cun cikgu aku ni....

Tapi aku ingatkan semuanya akan berakhir di kelas sahaja.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Kesan Kejadian"

Aku tahu dengan kecorotan markah Add Math masa form 4 memang boleh memenangkan tiket free untuk aku masuk wayang Add Math bersama sekolah...
Wayang tambahan untuk yang "terpilih"...

"Terpilih la sangat aku ni."

Aku tahu hati aku merudum malas...segan.......Venue di dewan terbuka sederet dengan blok kelas aku...

Dewan yang memang terbuka, ada pentas dan tiang-tiang menongkat atap besi dewan tue tapi takde dinding....langsung. Malu la aku bila orang lalu, pandang-pandang siapa yang ada dalam dewan tu. Aku rasa sebab orang mesti cakap..."Oh, ni la group budak-budak "pandai" Add Math tue." Lagi-lagi kalau yang lalu gadis cantik tafsiran naluri kelelakian aku. Ceh, imaginasi liar aku mula memainkan peranan...

Patutla Einstein kata " Imagination is more powerful than knowledge". Siut je Einstein bermain dengan kata-kata, buat aku jadi bangga sekejap dengan imaginasi aku sedangkan ilmu Add Math aku entah ke mana...

Masa hari tayangan wayang tu, aku still datang, sebab memang dah gila kalau tak datang aktivitas-aktivitas anjuran sekolah. Aku dah dalam sekolah ni, mana boleh lari dalam sekolah asrama aku ni. Paling jauh pun lari pegi kedai air soya tepi Petronas ataupun lari pergi bandar Klang ataupun lari setempat dalam bilik.

Yang pasti aku tahu salah-satu pasti menaikkan nama aku minggu depannya.

"Nasib baik cikgu Nik Rukis yang ajar," lega sikit hati aku, sebab dia cikgu kelas aku, jadi aku takdela rasa alienation kalau cikgu lain yang mengajar. Lagipun sedap sikit mata memandang. "Ceh, kau ni jaga sikit mata tu, mana la nak masuk ilmu," siku M (bukan nama sebenar), classmate aku. Aku sengih, sengih yang biasa aku tunjuk bila tak boleh jawab soalan kat whiteboard kelas...

Wayang bermula seiring suara lembut cikgu Nik Rukis melalui corong "telefon mikro" ke pembesar suara.

Aku cuba melekatkan tumpuan sepenuhnya pada tayangan wayang ni, cuba memahami setiap jalan cerita yang ditayangkan, cuba menghayati maksud di sebalik cerita yang diterangkan sebab di awal tayangan ada advertisement...

"Cikgu nak ada sesi jawab soalan di depan, atas pentas depan whiteboard. Cikgu akan pilih orang untuk selesaikan masalah, siapa yang tak boleh jawab, cikgu akan suruh diorang duduk atas pentas sampai soalan seterusnya.."

Aku cuak sebenarnya, bimbang aku tak mampu jawab soalan tu nanti....kalau aku terpilih la kan. Dah 2 sesi sebenarnya soal jawab tu, aku masih lucky aku rasa. Aku dah nampak 2 muka diperkenalkan depan wayang, atas pentas. Sampai sesi ketiga, aku tahu giliran aku dah dekat. Tapi aku tak tahu itu bermulanya sesi baru dalam kisah nama aku. Tayangan kebarangkalian...

Bergema dewan dengan gemersik suara Cikgu Nik Rukis...

"Ok, sekarang cikgu nak 3 orang tolong selesaikan 3 soalan dalam buku ini ye," Sudah 2 orang naik ke pentas selepas ditunding jari oleh cikgu Nik Rukis. Jari putih cantik kemerah-merahan itu nampak begitu mudah menghala ke serata dewan hari ini. Aku tahu ada lagi satu kekosongan pelakon di depan tayangan. Aku susutkan badan kurus aku ke kerusi, kedudukan aku membelakangi cikgu jadi aku harap takkan terlintas langsung bayangan aku dalam benak cikgu.

"Oh, cikgu terlupa, ada lagi sorang cikgu nak panggil." Semua senyap, tekun menantikan sequence cerita. Aku menelan air liur...kalau ada air jus tembikai, dah lama aku teguk saat tu...

"Kartun mana? Kartun.." aku sure tersedak kalau betul aku minum air jus tembikai saat tu. Aku macam pernah dengar kartun dalam ingatan cikgu Nik Rukis tu.

"Anwarul sebenarnya," then aku sedar memang aku sebenarnya. "Saya dalam kelas panggil Anwarul ni kartun, sebab saya tengok muka dia kelakar sangat. Nampak macam cerita kartun."

Muka aku merah rasanya di balik kulit asian brown ni, tapi perlahan-lahan aku bangkit menyiapkan soalan di pentas.

Aku tahu selepas itu aku bukanlah dalam kategori orang duduk atas pentas, tapi aku sedar tayangan wayang wajib sekolah tu yang mewujudkan satu nama yang baru buat aku.

"Ko marah ke cikgu panggil ko kartun?" tegur K (bukan nama sebenar) classmate aku. Aku sengih, aku sedar aku tak marah. Sebab aku rasa senang kerana saat itu la cikgu Nik Rukis akan betul-betul ingat aku. Aku sedar nama panggilan akan buat orang lagi ingat kita.

Walaupun aku sedar maksud nama aku memang baik, anugerah parent aku saat aku lahir. Tertera atas surat beranak, tertera atas Kad Pengenalan aku, tertera atas Pasport aku. Aku hargai nama aku, tapi aku hargai jugak kalau orang boleh kenal aku melalu nama "katun".

Even though diorang tak tahu nama betul aku dan ingat nama katun je. Tetapi at least daripada nama tu akan terbit rasa orang lain nak kenal aku yang sebenarnya. Sebab macam aku cakap awal cerita, siapa yang tanya tue memang aku perasan diorang concern . Siapa tahu, aku cuma berimaginasi je...

Bak kata Einstein " Imagination is more powerful than knowledge"



Ko boleh la cakap macam tu Einstein sebab ko pandai...ceh

Thursday, 18 October 2007

S e l a m a t H a r i R a y a


Oh, it's already the fourth day of Hari Raya, is it? I have lost my sense of Hari Raya with all the submissions on yesterday and a day before. I even lost the sense of time, while pushing myself to the limit, sitting down in front of my lovely rig, doing some rendering and 3D modeling for my studio work...and seeing my rig keep on restarting. That's the problem with my Biostar automated over clock, it just started to unstable after I pushed it to V8 , from 1.9 ~ 2.2GHz...shoot.....I really need to learn how to over clock manually...

First day of Eidulfitri, me and my house mates just went to masjid here at Geelong to perform solat sunat hari raya. Then, we moved our asses to Kak Rima's house for the one and only open house in the first day of Hari Raya...yeah, splendid indeed, who ever thought of having lemang in Australia and yes, Kak Rima's did served it...

Then, in the afternoon, went back to our house, everybody slept until evening, at night, our friends from Melbourne came for a visit. Just glad to have somebody visiting us, really cherish our Hari Raya day here...or not, we will only Hari Raya with our rigs and models...

Just enjoy your life during Raya everyone, visit everyone, anyone that you know....since nobody sure whether we all can see each other again in the next Syawal...





Oh, and yeah, I managed to learn this clay render technique thanks to Suboh and Basyir for the 5 minutes crash course...ahaha...if only I had more time...*sigh*

Wednesday, 10 October 2007

a S t o r y T o T e l l . . . . .

Another shiny morning after a really cold night, I've still in front of my pc busy doing my work while chatting with my cousin. Actually, I don't really talk much or chat with her, it just that for some extraordinary twist of fate, we managed to have a very long conversation. I don't really know why but she got an interesting, motivating yet touching story that makes me wonder, and wonder...she got a story to tell...yet I'm there, listening..

We had a little argument about how you interpret "awek" and "buah hati", yet, an interesting debate :

katun X: ape beza awek dengan buah hati?
shy kin: awek 2
katun X: bagi aku istilah awek dan buah hati lebih kurang je..
katun X: orang lain interpret lain..
shy kin: yang ko boleh kendong boleh bawak gi mana-mana
shy kin: tapi buah ati lain
shy kin: buah ati tu kan
shy kin: dalam ati ko
shy kin: ko respect die
shy kin: ko sayang die
shy kin: ko jaga die
shy kin: and ko tau vision and mission ko ngn die
shy kin: tapi awek tak
shy kin: awek ni
shy kin: macam mat rempit nye aweks laaa
shy kin: aweksssss
shy kin: ok?
katun X: jauh sangat ko interpret awek dengan buah hati..
katun X: kalau ko interpret cani kan senang..
katun X: buah hati tue orang yang dah ko ikat perjanjian dengannya dalam bentuk perkahwinan yang maharnya adalah kasih sayang ko dekat dia atas nama Tuhan..
katun X: bukan ke?

Yeah, i knew my argument is just based on my knowledge, not on my action. Hypocrite me..damn. But, to tellis better than not to tell at all...hypocrite in good sense of manner.(sedapkan ati aku je nie..ahahah). Then, she continue again, asking me whether I can listened to her story about someone she considered as buah hati. She sounded like a bit keen to tell it, and I can sensed some grieve in the words. I said yes...

shy kin: ko nak tau cte ako ngn buah ati ako?
shy kin: ermm
katun X: cane?
katun X: citer la..aku sudi mendengar
shy kin: ko
shy kin: akim
shy kin: aku nye buah ati ni
shy kin: org nye senang je akim
shy kin: simple
shy kin: very simple
shy kin: life yang senang
katun X: senang dalam erti kata?
katun X: happy go lucky..
shy kin: seorang yang sentiasa senyum,kalo di suruh tak pernah mengelak,tak pernah plak die cakap tak nak,tak pernah pun wat muka penat,walaupun hakikatnye die penat
shy kin: die akan wat je
shy kin: consultant aku pun cakap macam tu
shy kin: senang saje
shy kin: makan je ape pun
shy kin: anak bongsu macam ko
shy kin: tapi tak manje
shy kin: tau ape die nak wat
shy kin: tau ape yang die tak nak wat
shy kin: seorang yang sangat-sangat berdikari
shy kin: ade 8 adik beradik
shy kin: anak last
shy kin: boleh ko bayangkan tak
shy kin: macam mana die dimanjakan?
shy kin: ermm
shy kin: yang aku suke pasal die akim
shy kin: die seorang anak yg sangat2 taat
shy kin: sebab nye akim
shy kin: mak die nyanyuk dah tau
katun X: iye
katun X: cerita lagi
katun X: aku mendengar
shy kin: then die kan jaga mak die
shy kin: die bukan orang susah
shy kin: tapi sederhana
shy kin: ko tau
shy kin: kat kampung die tu
shy kin: ade abang and kak ipar die yang jaga mak ayah die
shy kin: ayah die kuat lagi laaa
shy kin: tapi
shy kin: mak die tu
shy kin: die yang uruskan
shy kin: ko boleh bayangkan
shy kin: seorang anak lelaki
katun X: iye..
katun X: aku tengah membayangkan sambil membaca
shy kin: menjaga seorang ibu macam seorang ibu menjaga seorang anak yang masih kecil
katun X: don't underestimate my imagination
shy kin: berak mak die die basuh
shy kin: heheh
shy kin: die mandikan mak die
shy kin: ngan tangan die sendiri
katun X: mestila dengan tangan dia ko ni..
shy kin: die ckp ngan aku
shy kin: ikin
shy kin: ajis ade kak ipar
katun X: tapi penggunaan ayat yang dramatis bagus untuk mencipta suasana
shy kin: tapi tanggung jawab jaga mak bukan pada kak die walupun kak die tu perempuan
shy kin: sebab kakak die hanye la menantu
shy kin: tak boleh salah kalo die tak jaga mak ajis ngan sempurna
shy kin: ermm
shy kin: aku senyum je
katun X: bagus la..
katun X: bukan senang nak cari lelaki macam tue..
shy kin: ye
shy kin: tido
shy kin: die tido ngn mak die
shy kin: bile mak die peluk die
shy kin: die gembira sangat
shy kin: happy glerr
shy kin: sampai kol aku cakap mak peluk ajis
shy kin: then ako gelak laa
shy kin: tibe-tibe mak die terkencing
shy kin: die bangun bersihkan mak die
shy kin: bersihkan diri die
shy kin: and tmpat 2
shy kin: tapi ngan ati yang gembira
katun X: bagusla..
shy kin: kalo mak die degil-degil
shy kin: die akan cium mak die
shy kin: and cakap
shy kin: degil nye mak nie
shy kin: slalunye kalo die balik kampung la
shy kin: die akan jaga mak die
shy kin: die blaja lagi
shy kin: muda lagi dari kite
shy kin: tapi pemikiran
shy kin: sangat-sangat matang
katun X: ko mesti sayang sangat kat dia kan?
katun X: dari gaya ko citer aku dapat rasakan..
katun X: apa perasaan ko masa ko dengar dia dah pergi..
shy kin: sebenarnye
shy kin: aku carik anak lelaki untuk mak ako
shy kin: bukan carik menantu untuk die
shy kin: ermmm
shy kin: jap
shy kin: aku cite
shy kin: abis
katun X: abis?
shy kin: then aku bagitau ape perasaan aku mase tu and skang
katun X: ok, ok..
katun X: citer abis2..
katun X: take your time..
shy kin: hahhaa
shy kin: ok
shy kin: die ni
shy kin: orang yang suke beriktikaf dalam masjid tau
shy kin: die ni jenis suke sangat duk dalam msjid
shy kin: bagi die masjid tu tenang
shy kin: ntah la
shy kin: pe die wat pun aku tak tau
shy kin: tapi kalo dalam handset
shy kin: penuh je gambar masjid tu
shy kin: aku mencari orang macam die laaa
shy kin: ko tau
shy kin: die seorg yg wasatiah
shy kin: bagusss
shy kin: bagi ako
shy kin: for anak lelaki nak wat macam die wat
shy kin: ermmm
shy kin: agak sukar
shy kin: tapi die dapat lakukan
shy kin: sampai kan kawan-kawan aku yg imam la ape la
shy kin: cakap
shy kin: ikin arwah memang baik
shy kin: nak carik laki macam tu susah
shy kin: ye
shy kin: mmg susah weh
shy kin: susah giler
shy kin: seorang yg sangat-sangat senang
shy kin: kite boleh bertolak ansur
shy kin: mudah berbahasa ngan die
shy kin: tapi ape yang aku suke sangat pasal die
shy kin: tu laaa
shy kin: bile die taat pada mak die
shy kin: die boleh wat mak aku mcm tu
shy kin: sebab bile aku kawin ngan die
shy kin: aku kene taat kat die
shy kin: die plak
shy kin: boleh layan mak aku macam mak die
shy kin: aku tau die bahagia kat sana
shy kin: ko nak tau nape?
katun X: kenapa?
shy kin: sebab
shy kin: mase die nak gi tu
shy kin: banyak sangat tanda-tanda
shy kin: kitorang puasa nisfu syaaban
shy kin: same-same
katun X: dia ajak ke?
shy kin: aku tak tau
shy kin: nape mase nisfu syaaban ari tu kan
shy kin: aku sungguh-sungguh
shy kin: aku kol die
shy kin: cakap
shy kin: ajis ari ni nisfu syaaban
shy kin: die cakap
shy kin: ye
shy kin: kite baca yasin yek
shy kin: die cakap
shy kin: ok
shy kin: doa skali yek
shy kin: die cakap
shy kin: yek
shy kin: then aku cakap
shy kin: esok nak puasa tak?
shy kin: die cakap nak
katun X: ko ni jangan la citer satu2..
katun X: letih aku nak membacanya..
katun X: suspen benar..
shy kin: banyak kali die cakap...nak2..then kitorg puasa,,tapi mlm tu aku ade klass..aku masuk kelas lambat tau sbb aku nak baca yasin dulu..bersungguh-sungguh aku wat
shy kin: ntah la nape...tapi aku tau aku kene gak baca yasin tu
shy kin: skang baru aku tau yg aku baca yasin for die sebenarnye
shy kin: esok nye kitorang puasa..ari selasa die kol ako..mcm biase je kitorg ckp takde ape
katun X: pastu?
shy kin: cume kan aku tibe rase seronok giler nak sambut ramadhan..sebab aku rase macam aku nak gi dah tau
shy kin: then aku ckp kat die..'ajis,seronoknye nak sambut ramadhan n raya,tp ajis takde sedey la"
shy kin: ikin rase kan ikin mcm nak gi dah laa..kalo ikin nak gi dah...ajis jaga diri baik-baik kene gembira,blaja rajin-rajin
shy kin: die cakap..jangan merepek..aku cakap ye..ako dapat rase..die cakap..kalo ajis yang gi macam mana?
shy kin: aku cakap takla..ajis takkan gi sebab yang dapat rase tu ikin bukan ajis...then die cakap..kalo ajis yang gi..ajis pun nak ikin mcm tu yek
shy kin: ako diam je
shy kin: tak ambik kesah sangat ape die cakap
shy kin: then..aku baru tau Allah nak aku sampaikan pada die yang die dah nak gi..and aku dapat rase.kalo ko sayang orang..susah senang die ko dapat rase..
shy kin: minggu before die meninggal tu
shy kin: die balik umah...ako tak kasi sebab tiap-tiap minggu die balik umah
shy kin: jauh laa
shy kin: die blaja perak..tapi kan die nye umah kelantan
shy kin: die ckp kat ako..tak boleh ikin,ajis rase lain sangat ni..slalu nye kalo lain,mesti jadi pape kat ayah and mak
shy kin: aku diam je weh
shy kin: diam je...merajuk laaa
shy kin: then baru aku tau,ayah die demam,die sampai-sampai umah,ayah die demam,die bawak gi hospital..abang die pun ade mase tu
shy kin: aku rase bersalah sgt sebab merajuk n menyusahkan die.die susah ati sangat bile aku merajuk
shy kin: tapi akim..seriously memang aku dapat rase die nak gi..cuma aku tak tau die nak gi mana..cuma aku dpt rase die akan jauh dari aku
shy kin: tapi aku ignore je
katun X: ni sebelum dia meninggal ke?
shy kin: yup
katun X: meninggal baper hb?
shy kin: 30/8
shy kin: khamis
shy kin: tanam jumaat
shy kin: ermmm
shy kin: mase die nak meninggal
shy kin: die gembira sangat
shy kin: sehari before tu
shy kin: die cakap kat ako
shy kin: ikin ajis takut la
shy kin: aku cakap la takut ape
shy kin: die cakap
shy kin: xde pape laa
shy kin: die nampak antu
shy kin: aku gelak je laa
shy kin: then die cakap
shy kin: ikin
shy kin: boleh x cakap something?
shy kin: aku ckp laaa
shy kin: aku sayang die sangat-sangat
shy kin: ape pun jadi aku tetap akan sayang die
shy kin: ok
shy kin: laaa
katun X: sehari before ko kat mana?
shy kin: then die diam je..die kate..ajis takut ilang ikin..aku ckp aku takut die yg tinggalkan aku
katun X: ko anta gee 30 hb kan?
shy kin: die gelak je
shy kin: then mase nak meninggal tu,malam tu gelak,kawan-kawan die cakap,die orang yang paling happy..then
shy kin: sehari before die gi aku kat sini la..die kat kampus die
shy kin: aku ade test..die cakap gudluck ikin..cayok2..baca doa
shy kin: aku baru tau,Allah dah bukak pndangan die tentang kematian
shy kin: die susah ati nak tinggalkan kitorang sume
katun X: alhamdulillah..
shy kin: keluarga die
shy kin: kawan-kawan and aku
katun X: at least Allah dah bagi dia bersedia..
shy kin: tp bile Allah bukak pandangan die tu
shy kin: die rase gembira
shy kin: ermm
shy kin: ye
shy kin: before meninggal tu
shy kin: aku message ngan die
shy kin: sentiasa message
shy kin: aku rase die berhenti solat asar
shy kin: dalam 20 min die tak balas message
shy kin: aku kol
shy kin: tak angkat
shy kin: then kawan aku
shy kin: yang kawan die
shy kin: message
shy kin: shykin aku dengar ajis eksiden
katun X: eksiden kat mana?
katun X: dia naik apa..
katun X: sori aku takde bace berita
shy kin: masyaAllah...aku tak tau ape nak cakap..mase tu gelap gelita..aku cakap "ko ni main-main ek...aku baru je message-message ngan die,die cakap.."aku tak main-main benda serius mana main-main
shy kin: aku diam
shy kin: then die antar message lagi
shy kin: shykin sabar ek
shy kin: sabar ek
shy kin: ajis dah takde
shy kin: ya Allah..gelap gelita aku nye dunia..Allah je yang tau...mase tu dalam kete
shy kin: ako nangis je
shy kin: ako message kawan-kawan umah aku
shy kin: diorang nangis
shy kin: die eksiden kat gerik...4 orang 3 orang meninggal,sorang je idup
shy kin: die tak dapat kuar,tersepit dalam kete..tapi sempat mengucap bile kawan die yang kete lagi satu kat belakang...pegang tangan die ajar die ngucap
shy kin: erm...
katun X: bagusnya..
katun X: sempat mengucap..
shy kin: then yang sedey nye
katun X: memang dipermudahkan baginya..
shy kin: aku ade bagi cincin kat die tau,cincin tu kat jari die smap la nak mandi jenazah xleh bukak,then diorg bukak sket jari die baru bolehh bukak cincin 2
shy kin: ermmm
shy kin: aku terharu gilerr...kawan-kawan die cakap..awak tau..die sayang sangat kat awak..betapa die sayang kat awk,baju yang awak bagi die dan cincin yang awak bagi tak penah plak lekang dari die
shy kin: tak penah jauh
shy kin: ya Allah akim
shy kin: sedey btol mase tu...
shy kin: seminggu ako nangis tau
shy kin: tak makan plak tu
shy kin: nasib budak-budak umah ni jaga
shy kin: aku tau mak aku susah ati
shy kin: sian mak aku
shy kin: tapi kejap je
shy kin: seminggu je ako nangis betul-betul
shy kin: pas tu alhamdulillah
shy kin: sekuat dam setabah ini ako..
shy kin: Allah bagi aku ujian yang besar..dan berat sebab Die tau aku mampu hadapi nye
shy kin: tp kadang-kadang kalo teringat sedey gak akim..sedey sangat..sebab kitorang banyak plan and banyak benda la kitorang bercakap...
katun X: tapi ko raya ni jangan sedey plak..

I really took some times to actually edited back all the short forms and spelling inside the conversation, in might not be perfect, but I just wanted to forward this story properly in the sense that everyone can understand every words out of it. She's really made me cracked my head up tried to figure out what she's actually said, her short forms, only she knows what it is..no offence ya cousin...lol. Yeah, the story really touches me, and hopefully the word "touches" will never be a past tense to me...the mentioned guy quality, I would said not even 20 percents in me. I feel so humble when comparing with a really, really, really nice guy with a very pious and good personality...

Yeah, maybe everyone are different, but what really makes the different is what stated in the Holy Quran :

" Sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa"

Sorry as I don't remember the exact quotation of the ayat. Miraculously, she managed to handle her grieve very quickly, as she mentioned:

shy kin: skang ni..aku redha je....bile Allah bagi kasih sayang and rase cinta pada seseorang..maksudnye..Allah bagi yang terbaik dalam idup kite
shy kin: selagi redha ngan kurniaan NYa
shy kin: insyaAllah..kite takkan kecewa
katun X: nice answer..

Yes, it's true, if you love someone because of Allah, insyaAllah, you will never feel sad with or without him or her...kalau sedih putus cinta ke apa, jangan sedih lama-lama, sebab Allah tahu apa yang Dia nak bagi pada kita. We just pray for the best from Him. And may Allah bless the guy and be reminder for the living about death..

A story told, may everyone get something for it...Al-Fatihah for Ajis and all Muslim that had passed away...



Tuesday, 9 October 2007

p o n d e r . . .

Hari ni hari ke 27 Ramadhan, aku rasa macam terlampau sebentar masa berlalu. Malam semalam malam ke 27, buat aku teringat dan tergelak. Aku teringat kalendar yang diberi di masjid, ada tertulis "Lailatul Qadar : 27 Ramadhan - 8 October 2007".

Tapi aku tahu tak mustahil benda tu, cuma aku rasa tergelak sebab malam yang penuh misteri dan penuh berkat dinyatakan dalam tarikh yang tepat. Tapi siapa tahu? Mungkin benar ape yang ditulis, aku sendiri pun lagi la tak tahu bila malam lailatulqadar tu..

Aku cuba cari, tapi aku tak pasti hati aku cukup bebas dari isian dunia, "ahaha.."aku tergelak. Tapi kemudian aku termenung, aku terfikir sampai bila hati aku akan sentiasa penuh dengan penyakit hati dan beban duniawi. Aku termenung lagi..aku rasa aku banyak sangat menung...

"Riya', rasa diri kita lebih hebat daripada orang lain, bila solat hati melayang," jadi apa guna solat aku sebenarnya? Dalam Al-Quran ada cakap :
" Solat itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar."

**ada ulama' berpendapat keji(fahsya') dalam ayat itu merujuk kepada maksiat kemaluan dan mungkar merujuk kepada perbuatan-perbuatan jahat yang lain.

Aku masih buat dosa besar dan kecik, tapi aku masih bersolat. Aku sedar, solat aku bukan sempurna dan mungkin tak sampai hampir pun tahap sederhana. Mungkin cuma sekelumit, mungkin langsung tak bermakna? Aku risau, aku tahu mati itu bila-bila, walaupun aku macam expect lambat lagi, tapi aku takut lambat lagi tu esok sahaja..macam mana?

Aku cuma harap aku dapat betul-betul ubat hati aku, dah sakit sangat dah ni. Penuh penyakit hati, ada ke patut...aku termenung lagi..

gila betul termenung ni..

Wednesday, 19 September 2007

R a m a d h a n & A s s i g n m e n t s . . .

Ramadhan, datang lagi kali ni, cuma aku rasa agak sayu, jauh dari keluarga, jauh dari rakan-rakan, jauh dari suasana Ramadhan di Malaysia...

Semalam baru lepas submit projek interval, kena create furniture or sculpture dari MDF potong pakai laser cutter atau mesin...2 hari tak tidur.


Hari exhibition, aku lambat submit, diorang kata dah terlepas assessment. I knew it, i blew it again this time. Tapi aku still lekat board aku, sebab lepas tue ada review balik. Aku berdoa je lecturer tengok balik keje aku..

Aku nak print board kat resource center, file aku corrupt. Aku kayuh basikal datang kampus, pastu balik umah, pastu datang balik kampus. Sekarang bulan puasa, memang agak menderita.
Tapi aku dengar tazkirah dari budak-budak Malaysia datang rumah aku semalam :

"Orang mukmin itu apabila mendapat ujian, merupakan kebahagiaan bagi mereka kerana itu mengajar mereka erti bersabar"

Aku cuba bersabar dan...


Aku mampu berdoa sahaja...


Wednesday, 5 September 2007

B u f f e r T i m e . . .

Aku kira dari jumaat lepas, dah hampir beberapa hari aku pulun duk siapkan submission, at last presentation, still sucks...

Or yet maybe I'm really suck..."You got your design though", "They said it's really clever", ahh..maybe lecturer saja nak up je tue...

Sedapkan hati tawar aku...terkesima kejap lepas presentation...They don't like hand drawn on tracing...they look down on tracing presentation...

"How should i know that, they said it's just a review, it's ended up being the final presentation"...aku terbuai dengan soalan lagi, tapi benda dah lepas...janji nak tido balik ni...

Oh, shit, esoknya ade Building Technology presentation, tido kejap bangun lagi ke dunia sama beberapa hari lepas. Yeah, presentation went quite good, ahaha...aku buh je video lama Building Technlogy time kat UIA dulu...

The lecturer loves it...tapi yang penting balik tido...

Aku isytiharkan hari ni buffer zone untuk assignment seterusnya...

"Sapa kata dah abih assignment hah, yang lagi 2 assignment nak campak mana...ahaha" -katunx-


Monday, 3 September 2007

B u n t u . . . .

Dah hari Isnin pun, hampir 3 hari suntuk penulis memerah otak untuk menyiapkan submission drawing untuk presentation hari esoknya...

Penat, letih dan kusut, ayat biasa terkeluar dari mulut....

Memang tertekan menyiapkan final design dalam masa 3 hari, maksudnya, designing and direct final presentation...

"What the f**k" jerit penulis dalam hati...tengah buntu....

Lukisan section baru satu siap dan tengah kusut memikirkan yang lagi satu, memang buntu dan terus buntu...

b u n t u = b u n t u t tanpa "t" di belakang....


Tuesday, 28 August 2007

S l e e p y . . . .

Sekarang jam pukul 2.31 pagi, aku duk mengadap pc lagi....esok studio, drawing aku terdampar

kat atas meja depan tv.....

Mata aku mengantuk pulak "time-time" macam ini, kenapa ko nak tertutup wahai mata, kenapa

ko nak baring wahai badan...

Aku kalau ada 9mm, i shot it near my ear to send vibration through my skull so I will not felt

sleepy..

Yet, aku manusia, aku mengerti, tidur itu satu yang pasti terutamanya tidur yang abadi....

-Penidur Tetap-

Sunday, 26 August 2007

D o W e S u c k s ?!

"My Typical Malaysian Mind - Part 2..."-katunx-

By looking in the current situation in Australia, their policies and how their government doing in helping to keep sustainability is really astonishing. Just look at every house's yard full with three garbage cans stated "For Garbage Only", "For Recycle Only" and "For Green Waste Only". All this provided by the local authority or the government. Yet, we never see the same situation in Malaysia, I mean there's always "talk the talk" but never come out with "walk the walk".

Also, every university in Australia have really emphasizing on building technology subject or issues in providing better design solution for more sustainable building. It is just a matter of time before the country will come out with more affordable solution for fully sustainable building. You don't expect every buildings in Malaysia to be design like Ken Yeang's design that totally will rip off the client's pocket. Yeah, the reality is the contractor or cost estimators really hate the amount and hassle mingling around the process of erecting a sustainable building.

Yet again, how my country Malaysia really do in moving towards this sustainable approach for every building. I must admit we really do our part in education sector, I still learnt about sustainable approaches in architecture but the issue lies on how willing the real industry members to cooperate and tolerate with this approach. How far will the goverment do to make sure this thing will moving close to realisation. I still don't see any recyle garbage can provided in every house? I still don't see how concern our television station to aware us about how many green house gas emission does Malaysia produce every years? And I can't see most of our Malaysian fighting about this issue?

Australia did it but why can't we? I'm not supporting Australia, no, because I know their concern today was due to the facts of their previous actions. News stated that there is a hole in ozone layer on top of Australia so is that not enough as a main point for their concern level today? Are Malaysia rapidly growing in construction industry and development will not lead to any disastrous future? Do we need to actually wait until our ozone layer has a punch of hole on it then we realize something?

"Why procrastinate while you can actually do it now, you are the government and we don't choose you for nothing...i know it easy for me to talk, but yet at least I talk, I can do it if you do "the walk" -katunx-

Monday, 20 August 2007

" S e j u k S e h i n g g a K e T u l a n g S u m s u m

Right now, this morning from 6.00am I woke up until 7.36, Geelong is hitting 2 celsius, 2 more and we all be freeze in our own house. It's so damn cold and I even wear my glove in my house just to do this new post.

Suddenly I remember the old said " Sejuk sehingga ke tulang sumsum", and I definitely don't know whether the cold penetrated ke tulang sum-sum or not but I can ensure that if the old said is true...possibly the creator of the metaphore must have been to Geelong before...ahaha

"During the cold morning, all that you can think of is hot chocolate and nice warm bed...or better, nice to be in Malaysia...oh gosh!!"-katunx-

Thursday, 16 August 2007

D e w a n M a l a y s i a !


Nothing feel likes home when talking about the name of "Malaysia" in this foreign land. Fortunately, I have a friend living there at Malaysian Hall, Melbourne. She is actually our course mate from UIA, studying at RMIT. And another reason for the visit is our senior and lecturer from UIA also arrived here on that week to continue his study at Swinburne University. Another more reason is, foods...ahaha...this one for sure...

Actually, I'd already at campus to do my assignment (tensen gila buat ECOTECT, asyik tak jadi je..)and directly went to Melbourne by train with Suboh, Kamil and Kak Sab. We've arrived at Melbourne around 6.00pm (dah maghrib pun time nie, dari kul 5 lebih lagi). Then, directly took the tram to High Street.(sebenarnya awal-awal blur gila Malaysian Hall kat mana...)

They served us with warm welcome, we even got spaghetti, rice with black pepper meat and paprik sotong...yea,yea. Thanks a lot to Fadalina and Kak Jaja for the nice meal. Also got to know the people living in Malaysian Hall.(politic is good for future purpose...ehehe, just kidding) Actually, the residents are really nice, maybe we will hit back here during raya...

Met with Bro.Suhaimi(he is the lecturer I'm talking about), we brought him to Hellfire at Melbourne City near Crown, the casino. Hellfire actually refer to 7 or 8(gosh, i dunno..) high poles along the riverside. Once an hour, the poles will blow fire on top of it. It's freaking awesome dude..(normal Australian words..)

"During winter, it is really nice to stand under the pole so you can get the heat from it..." -katunx-

Wednesday, 15 August 2007

S m o r g y ' s T i m e.....


Yup, yup, as per title, I would like to introduce one of the famous food attraction in Geelong, Victoria. I've been here for twice already ( don't expect me to go often, it is AU$18 per head at dinner and AU$14 at lunch time) It's "all you can eat buffet" quoted from the restaurant main entrance located at the Cunningham Pier, a restaurant floating above the sea...a really nice view of Geelong waterfront...

Jap, ini bukan rancangan Jalan-Jalan Cari Makan yang dihoskan oleh Raja Maria, it just that, I went there on last Friday because we got visitors from Melbourne (our friends there)that asked us to accompany them to eat there. And the best part is, they treat all of us. (Balliang House, refer to the street where our house located) This time, I ate a lot until i feel like wanna puke...darn it, I felt dizzy right after the dessert(the dessert is the 5th course...)

So, I went outside and wait for them to finish while I'm standing next to deck just in case I wanna throw up, the sea will be ideal for it...lol:P But, I'm really full that night, right after the meal, I went back to campus just to finish up my assignment for Monday submission...damn...I even fell asleep in the computer lab for a while...ahaha...

" Be selective for what you eat at "all you can eat buffet restaurant" because you might end up throw up all over the foods...ahaha" - katunx -

Monday, 13 August 2007

B a s i k a l T u a


Everyday walking to campus could be quite tiring and time consuming, especially in this cold weather. It feels even harder when you have to walk up a hilly road and down to the waterfront. My house mates persuaded me to buy a bicycle, could be an ease to go to campus, even faster...(common sense..gosh!)

I got a deal with a friend in Melbourne, he's selling his bicycle because he had finished his study, and who actually wanna bring their bicycle from Australia back to Malaysia? A nice cheap bicycle, just AU$50 (please don't convert guys, let me have the feeling of paying less in Australia...huh..)

And yeah, during the 3rd week I'm here, off I go to Melbourne again with Suboh(actually he wanna redo back his photography assignment since the last film spoil). Oh, i got a good experience during my visit at Melbourne. A man approached me at Federation Square, he's wanna preached about Christian. So we have a little chat about religious and no, it's not a debate or argument at all. He just wanna know something about Islam, and I wanna know something about Christian. More like educational discussion.

" Stop blaming religion when we actually talking about extremist....not totally all the believers action reflect the religion nature...religion is pure as it is..." -katunx-

But, to actually met with young man (but still older than me dude..) that really wanna volunteer to preach about religion, touch my heart, I don't even have the spirit to preach about my own religion to others. And yet, I never seen any youngster in Malaysia doing the same...it just something we all need to ponder then...(seriously..)

Got my bicycle at Swanston house(our friends in Melbourne house), me and Suboh walked to Southern Cross with my bicycle(can't ride it, i didn't bring my helmet). So damn tired, since we arrived at Geelong around 2.30 already...uhhhh...


Sunday, 12 August 2007

P i c t u r a m a A l - M e l b o u r n e A r c h i t e k t u r...


Another week had passed, and I got a real assignment for my photography class (it's an elective by the way...). We have to capture the exquisite view of an architecture and the greatest part is using SLR and slide film. SLR means the one without the "D" in front as also know as manual camera...

But, yet an interesting assignment, first we got to borrow the camera from resource center and i got my hand on Pentax K1000. A real manual SLR first manufactured on 1976 if I'm not mistaken..(what the heck, i know u guys know what google.com meant to be) Yeah, another trip to Melbourne on the weekend just for the assignment.

We spent our night there (me, Suboh and Kamil) at Coberg, thanks to our friends in Melbourne, just to take shots on day and night view. Really interesting experience playing with aperture and shutter manually. Even I had the chance to taste the foods at Bismi restaurant, oh a really nice meal during winter. Melbourne was so darn cool that night and I only wore my thin Adidas jacket...oh no, shivering in the Federation Square at night...oh that cold night breeze, "menusuk ke tulang sumsum"...lol:D

"Lovely night at Melbourne seems like forever in the really cold winter breeze...damn" - katunx-




Saturday, 11 August 2007

S n o w i s w h i t e , s o?


Oh, got lucky, on my first week of arriving to Australia, I get to go to Lake mountain for some snow experience...fuuhh, what a relief, from a 4 celsius winter in Geelong to -7 Celsius at Lake Mountain...what? Are you nut? Resistance of mind with will....

"Chances do come once or twice but do you dare to wait for the 'never known when' twice?" - katunx-

Yeah, i went there, what the heck, since it is free actually, real thanks to our friends in Melbourne that really want us to go and supporting us financially....(us - means all the members in my house)

Go for a toboggan ride, yeah, the one like "dulang" ski, and first try was a pain on the ass...oh, no i don't purposely say "pain in the ass" as a metaphor, but it was really pain on my ass, the toboggan was slammed on a huge snow bump...and the result, sacrificial ass pain..

But, really, when people actually like snow, yeah, worth while watching in tv, but when you really experienced it, nope, you might get frostbite, don't ever try holding snow with your bare hands...i can't even feel my finger when I'm doing that....lol:P



Thursday, 9 August 2007

F i r s t D a y, F i r s t C l a s s & F i r s t P r e s e n t a t i o n

17th July - First Day on Campus

Picked up by university representatives, went to Waurrn Ponds campus for enrollment, then to the Waterfront Campus at Geelong (this is actually the faculty for Architecture). Met with some staff at the office, filled up the enrollment form, checked up the class and there you go, the first class of the day.....guessed what, studio time..

Went in the lecture, then tutorials at studio, being given our site and site visit. And "wallah...", our first group presentation right after the site visit...what? Presentation on my first day and my first class?

Turned out quite well, just an informal presentation, still gonna lubricate my rusty brain to work....come on, come on, some ideas please....